ایمپلنت دندان
همهٔ ما دوست داریم تا همواره سالم، تندرست و زیبا به نظر برسیم. داشتن چنین ویژگیهایی در وهله اول باعث میشود بتوانیم در زندگی روزمره خود بدون هیچ مشکلی به سمت پیشرفت حرکت کنیم. همچنین چنین ویژگیهایی موجب افزایش اعتمادبهنفس ما میشود. تمامی این موارد باعث میشود تا تمامی تلاش خود را برای داشتن بدنی سالم و زیبا به کار بگیریم.
یکی از موارد مهمی که میتواند ما را به چنین هدفی برساند، داشتن دندانهایی سالم و زیبا است. زیرا نداشتن دندان باعث میشود تا نتوانیم بهخوبی غذا را بجوییم. همچنین اگر دندانهای جلو آسیب ببینند زیبایی ما را تحتالشعاع قرار میدهند. به همین منظور ایمپلنت دندان یکی از خدمات مهم دندانپزشکی است که در چنین زمانهایی به کمک ما میآید. با ما همراه باشید تا به طور مفصل با ایمپلنت آشنا شوید.
ایمپلنت دندان چیست؟
در سالهای دور وقتی دندانی به طور کامل از دست میرفت توصیه تمامی اطرافیان این بود که از دندانهای مصنوعی و دیگر پروتزهای متحرک استفاده کنیم. استفاده از دندانهای مصنوعی اگرچه یک پوشش مناسب برای جایگزین دندانهای ازدسترفته بود؛ اما همواره مشکلاتی را با خود به همراه داشت. به طور مثال میتوان به جویدن غذا اشاره کرد.
از همین رو همواره بیشتر مردم تمایل داشتند تا دندانی طبیعیتر داشته باشند که تا آخر عمر همراه آنها باقی بماند. خوشبختانه امروزه این فرصت مناسب برای ما مهیا شده است که بتوانیم با استفاده از ایمپلنت، دندانهایی داشته باشیم که بدون مشکل تا آخر عمر از آنها استفاده کنیم. البته اگر از دندانهای ایمپلنت شده مراقبت نکنیم، عمر آنها همانند دیگر دندانهای طبیعی خیلی زود به اتمام میرسد.
بهطورکلی ایمپلنت دندان از دو قسمت کلی تشکیل شده است. یک پیچ فلزی جایگزین ریشه دندان ازدسترفته میشود. این پیچ فلزی پایه اساسی ایمپلنت است که در استخوان فک قرار میگیرد. جنس تیتانیوم بهکاررفته در این پیچ باعث شده تا روکش دندانی قرار گرفته شدن بر روی پیچ خیلی زود نشکند و به فک آسیب نرساند.
قسمت دیگر ایمپلنت، تاج است. تاج یا روکش قسمتی است که بر روی پیچ فلزی قرار میگیرد و بهنوعی ما آن را ایمپلنت دندان میدانیم. زیرا تاج دندان همان بخشی است که ما میتوانیم آن را مشاهده کنیم. به همین دلیل در آزمایشگاههای دندانپزشکی با تمام دقت آن را میسازند تا شباهت فراوانی با دیگر دندانهای طبیعی داشته باشد.
ایمپلنت دندان یکی از خدماتی است که توسط درمانگاه دندانپزشکی صدف فردیس انجام میشود. ما با استفاده از دندانپزشکان مجرب و بهکارگیری مواد باکیفیت تلاش کردهایم تا رضایت حداکثری مشتریان خود را به دست آوریم. استفاده از ایمپلنت دندان مزایای مختلفی دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.

مزایای استفاده از ایمپلنت دندان چیست؟
از مهمترین مزایای استفاده از ایمپلنت دندان این است که میتوانیم در طولانیمدت از آن استفاده کنیم. در صورت رعایت موارد مربوط به بهداشت دهان و دندان میتوانید تا پایان عمر خود از وجود آن بهره ببرید. ثابتبودن ایمپلنت نیز از دیگر مزایای بهکارگیری آن به نسبت دیگر روشها بهخصوص دندان مصنوعی است.
همانطور که پیشازاین نیز اشاره کردیم، بهکارگیری ایمپلنت موجب میشود تا زیبایی ما افزایش یابد. از همین رو میتوان افزایش زیبایی را نیز یکی دیگر از مزایای آن به شمار آورد. بدین ترتیب بهراحتی میتوانیم در جمعهای مختلف لبخند بزنیم. البته باید گفت که ایمپلنت دندان مانند دیگر خدمات دندانپزشکی عاری از عوارض نیست.
عوارض استفاده از ایمپلنت دندان چیست؟
اگر ایمپلنت به طور صحیح، اصولی و با مواد باکیفیت انجام نشود میتواند مشکلات مختلفی را برای شما به وجود بیاورد؛ بنابراین توصیه میکنیم که حتماً پیش از انجام ایمپلنت از معتبر بودن کلینیکهای دندانپزشکی اطمینان کامل را به دست آورید. درمانگاه دندانپزشکی صدف تمامی تلاش خود را به کار گرفته تا شما عزیزان درگیر عوارض مختلف ایمپلنت دندان نشوید. در مجموع میتوان گفت که عوارض مختلف ایمپلنت دندان به شرح زیر است.
- درد در ناحیه ایمپلنت شده بهصورت طولانیمدت
- بیحسی و آسیب عصبی در ناحیه لثه و لب
- آسیب عصبی به چانه
- ایجاد عفونت در ناحیه ایمپلنت شده
- امکان صدمه زدن به سایر دندانهای مجاور
- امکان ایجاد سینوزیت به دلیل باز کردن حفرههای سینوسی توسط ایمپلنت دندان فک بالا
ایمپلنت دندان برای چه افرادی مناسب است؟
بهطورکلی اگر یکی از شرایط زیر را دارید میتوانید برای انجام ایمپلنت دندان اقدام کنید.
- داشتن سن بالای ۱۶ سال
- ازبینرفتن بیش از یک دندان با وجود فاصله طبیعی بین آنها
- ازبینرفتن یک یا کلیه دندانها
- استفاده از ایمپلنت به جهت بهبود گفتار بنا بر تشخیص پزشکان
- عدم امکان استفاده از دندان مصنوعی به دلیل مشکلات عوارض خاصی که برای شما دارد.
ایمپلنت دندان برای چه افرادی مناسب نیست؟
برخی از افراد به دلیل داشتن بیماریهای زمینهای و دیگر مسائل نمیتوانند ایمپلنت را انجام دهند. در واقع انجام ایمپلنت و برخی از خدمات دندانپزشکی میتواند مشکلات متعددی را برای آنها به وجود آورد؛ بنابراین اگر یکی از بیماریها یا مسائل زیر را دارید بهتر است در تجویز پزشکان اقدام به ایمپلنت کنید.
- کشیدن سیگار و دیگر دخانیات (به جهت ایمپلنت باید مدتی پیش از انجام آن مصرف سیگار را کاهش دهید.)
- داشتن عفونت در دندان و فک (ابتدا باید عفونت دهان و دندان برطرف شود و سپس برای ایمپلنت اقدام کنید.)
- داشتن دیابت (ابتدا باید میزان دیابت بررسی شده و پس از کنترل آن میتوانید برای ایمپلنت به دندانپزشکی مراجعه کنید.)
- دوران بارداری
- مصرف آسپرین، داروهای ناشی از پوکیاستخوان و داروهای انعقاد خون بهصورت مکرر (۵ تا ۷ روز پیش از انجام ایمپلنت باید از مصرف این قبیل از داروها خودداری کنید.)
- افراد تحت شیمیدرمانی و رادیوتراپی بهویژه در ناحیه فک و صورت

ایمپلنت دندان به چند نوع تقسیم میشود؟
بهطورکلی ایمپلنت دندان به دودسته تقسیم میشود. انواع ایمپلنت دندان به شرح زیر است.
ایمپلنت چارچوب راموس
در این نوع از ایمپلنت، ساختار یا چارچوب ایمپلنت که با نام چارچوب راموس شناخته میشود در عقب دهان و نزدیک به دندان عقل قرار میگیرد. چهارچوب راموس بدین شکل بر روی دندان قرار میگیرد و سپس دندانپزشک شروع به ترمیم بافت اطراف دندانها میکند. در همین زمان یک میله فلزی نازک در اطراف بالای لثه قرار میگیرد که تاج دندان متناسب با این میله باشد.
در نتیجه این فرایند میتوان از شکستگی فک هنگام انجام ایمپلنت جلوگیری کرد. معمولاً دندانپزشکان از این روش کمتر استفاده میکنند. زیرا از این نوع ایمپلنت صرفاً در شرایط خاصی به کار میرود. به طور مثال وقتی که استخوان فک پایین بسیار نازک باشد دندانپزشکان به سراغ استفاده از چارچوب راموس میروند.
ایمپلنت ریشهای شکل
در این مدل از ایمپلنت دندانپزشکان از پیچهای ضخیم و مخروطی شکل استفاده میکنند. بهمنظور قراردادن این پیچ در دندان لازم است که طول و عرض مناسبی را در استخوانهای فک ایجاد کرد. پس از آن بر مبنای نوع فک، تاج دندان و دیگر مراحل ایمپلنت انجام میشود. ایمپلنت ریشهای شکل یا درون استخوانی شکل رایجتری نسبت به چارچوب راموس است که میتوان بر روی اکثریت افراد جامعه از آن استفاده کرد.
ایمپلنت دندان چند مرحله دارد؟
ایمپلنت دندان در ۷ مرحله زیر انجام میشود.
- ابتدا باید بیمار مورد بررسی کامل قرار بگیرد. اگر بیماری زمینهای داشت، باید موارد مربوط به آن حل شود. در فرایند بررسی، تعداد و نوع ایمپلنت نیز مشخص میشود.
- عکسهای رادیوگرافی مخصوص ایمپلنت (CBCT) از رادیولوژیهای تخصصی فک و صورت باید تهیه شود.
- اگر دندان خراب یا قسمتی از آن همچنان بر روی دندان قرار دارد باید تمامی آن کشیده شود.
- اگر لازم باشد باید پیوند استخوان به جهت آمادهسازی فک انجام شود.
- پایه ایمپلنت، یعنی پیچهای ایمپلنت در جای خود قرار میگیرند.
- ترمیم و مراقبتهایی که استخوان فک نیاز دارد در این مرحله انجام میشود.
- رنگ تاج دندان بر اساس دندانهای دیگر در این مرحله انتخاب میشود. سپس قالبگیری از دندان انجام شده و آن را روانه آزمایشگاههای دندانپزشکی میکنند.
- در مرحله آخر نیز روکش نهایی در جای خود قرار داده میشود.
ایمپلنت به چند روش انجام میشود؟
دندانپزشکان به ۳ روش مختلف ایمپلنت را انجام میدهند. این ۳ روش شامل موارد زیر است.
ایمپلنت Non Submerged
این روش را با نام ایمپلنت یکمرحلهای یا ساب پریوستیال نیز میشناسند. زیرا تنها نیاز به یکبار جراحی دارد. در این روش ایمپلنت دندانی به دلیل همپوشانی نداشتن لثهها در استخوان فک قرار داده میشود. از همین رو برای همان مرتبه اول لثه بهدور ایمپلنت دندان بخیه زده میشود. آغاز مرحله قالبگیری نیز برای دندانهای فک بالا ۳ ماه و برای دندانهای فک پایین ۲ ماه است.
ایمپلنت Submerged
به سبب نیاز به دو بار جراحی نام این روش را ایمپلنت دومرحلهای یا ایمپلنت اندوستیال گذاشتهاند. این روش نسبت ایمپلنت یکمرحلهای دارای مزایای مختلفی است. به طور مثال اگر زیبایی دندان برای شما بسیار اهمیت دارد بهتر است از این روش استفاده کنید. زیرا تاج و پروتز دندانی ساخته شده در ایمپلنت دومرحلهای بر خلاف روش نخست در زیر لثه قرار میگیرد.
بدین ترتیب میزان طبیعی بودن آن به دندانهای دیگر نزدیکتر است. در زیر لثه قرارگرفتن پروتز دندان علاوه بر زیبایی، موجب میشود تا آلودگیهای مختلف بر روی ایمپلنت تأثیر کمی داشته باشد. در نتیجه طول عمر آن را افزایش میدهد. مراحل انجام ایمپلنت Submerged به شرح زیر است:
- قراردادن ایمپلنت دندان در داخل استخوان فک و پوشاندن آن با لثه
- باز کردن محدود لثه پس از ۲ ماه برای دندانهای فک پایین و ۳ ماه برای دندانهای فک بالا
- قراردادن ایمپلنت موقت بر روی استخوان فک و لثه
- گذشتن ۲ هفته به جهت ترمیم و بهبود لثه
- قالبگیری بر اساس ایمپلنت دندان بهمنظور ساختن روکش
- قراردادن روکش نهایی
ایمپلنت فوری
در روش سوم، همانطور که از نام آن پیداست، زودتر از دو روش اول مراحل مختلف طی میشود. زیرا تاج دندان همزمان با جراحی دندان ساخته شده و بر روی آن را میگیرد. در واقع ترمیم و جراحی ریشه بهصورت هم زمان انجام میشود. دیگر تفاوت آن با روشهای دیگر این است که در مدتزمان ساخت قالب شما بدون دندان باقی نمیمانید. یک تاج موقت ساخته شده و تا ساختهشدن روکش نهایی بر روی دندان شما قرار میگیرد.
تفاوت ایمپلنت و کامپوزیت دندان در چیست؟
کامپوزیت دندان کارایی ایمپلنت دندان به لحاظ درمانی را ندارد. این امر بدان معناست که کامپوزیت دندان نمیتواند جایگزین دندانهای ازدسترفته شود. اگرچه بیشتر بهمنظور افزایش زیبایی دندانها به کار میرود. ایمپلنت علاوه بر اینکه جنبه زیباسازی را رعایت میکند، به جهت درمانی نیز میتواند جایگزین دندانهای ازدسترفته باشد.
هزینه ایمپلنت دندان چهقدر است؟
به جهت تعیین هزینه نهایی ابتدا باید بررسیهای نهایی بر روی بیماران انجام شود. زیرا در موارد متعددی مشاهده شده است که پیش از ایمپلنت برخی اقدامات لازم باید صورت بگیرد تا مراحل اصلی آغاز شود. به طور مثال برخی از افراد نیاز دارند تا پیوند استخوان پیش از انجام ایمپلنت را انجام دهند.
بنابراین، هزینه آن بسته به نوع وضعیت دندان مشتریان تعیین میشود. میزان تخصص پزشک، تجهیزاتت بهکاررفته در فرایند ایمپلنت، نوع و کیفیت ایمپلنت و روکش نیز از دیگر موارد تأثیرگذار بر قیمت آن است. به جهت تعیین وقت نهایی میتوانید با کلینیک ما تماس بگیرید.
مراقبتهای موردنیاز پس از انجام ایمپلنت
بهمنظور گذراندن جلوگیری از آسیب ایمپلنت باید برخی از اصول را رعایت کنید. توجه داشته باشید که عدم رعایت نکات زیر ممکن است در نهایت منجر به خرابشدن ایمپلنت و هدررفتن هزینه شما شود. بنابراین در انجام آنها نهایت دقت را داشته باشید. مراقبتهای موردنیاز پس از انجام ایمپلنت شامل نکات زیر است.
- خودداری از کشیدن سیگار و خوردن چای و قهوه به مدت ۳ روز پس از انجام ایمپلنت
- مسواک نزدن به مدت ۲۴ ساعت
- عدم شستشوی دهان به مدت ۸ ساعت
- عدم نوشیدن آب در مدت زمانی که همچنان تکثیر بیحسی را حس میکنید.
- استفاده از نخ دندان و خمیردندانهای مناسب ایمپلنت پس از گذشت ۲۴ ساعت
- عدم استفاده از مواد مخدر و مشروبات الکلی
- عدم خوردن غذاهای گرم در دوران نقاهت ایمپلنت
- عدم نوشیدن مایعات مختلف با نی به مدت ۲ هفته
- مصرف مسکنهای تجویز شده در صورت نیاز

سخن پایانی
ایمپلنت دندان روشی مناسب برای کاشت دندان است که به همین منظور از دو ساختار تشکیل شده است. پیچ فلزی و روکش دندان از جمله ساختار آن هستند. این روش مزیتهای فراوانی نسبت به دیگر روشهای پروتز متحرک مانند دندان مصنوعی دارد. در صورت نداشتن بیماریهای زمینهای و برخی مسائل مانند بارداری میتوانید ایمپلنت را انجام دهید.
ایمپلنت به سه روش مختلف انجام میشود که هرکدام از آنها ویژگیهای خاص خود را دارد. مهمترین نکته درباره انجام ایمپلنت این است که با اصول درست و با استفاده از مواد باکیفیت انجام شود. از همین رو درمانگاه دندانپزشکی صدف فردیس با داشتن کادری متخصص، مجرب و تجهیزات کامل میتواند لبخند رضایت را بر روی لبان مشتریان خود بنشاند.