مراقبت های پس از جراحی ایمپلنت دندان ها
مراقبت های پس از جراحی ایمپلنت دندان از اهمیت بالایی برخوردارند و تأثیر مستقیمی بر دوام و موفقیت این روش درمانی دارند. ایمپلنت های دندانی، در صورت نگهداری صحیح، می توانند عمری به اندازه دندان های طبیعی داشته باشند. مراقبت از ایمپلنت باید بلافاصله پس از اتمام جراحی آغاز شود. به محض بازگشت به خانه، استراحت کافی داشته باشید و بهتر است فردی همراه شما باشد که مسئولیت رانندگی را بر عهده گیرد؛ زیرا اثرات بی حسی ممکن است همچنان باقی باشد. برای آشنایی با نکات مربوط به مراقبت های پس از جراحی ایمپلنت دندان ها، در این مقاله از کلینیک دندانپزشکی صدف همراه ما باشید.
کنترل خونریزی
خونریزی خفیف از محل جراحی یا قرمزی بزاق ممکن است تا 72 ساعت پس از جراحی ایمپلنت دندان طبیعی باشد. برای کنترل این وضعیت، می توانید گاز استریل را به مدت یک ساعت روی محل قرار داده و به آرامی گاز بگیرید. در صورت نیاز، این کار را هر 6 تا 10 ساعت پس از بازگشت به خانه تکرار کنید. اگر خونریزی شدیدتر بود، از یک چای کیسه ای سیاه مرطوب استفاده کنید.
تانن موجود در چای می تواند با انقباض رگ های خونی به تشکیل لخته خون کمک کند. برای پیشگیری از خونریزی، آرامش خود را حفظ کرده و صاف بنشینید. از ورزش های سنگین، خم شدن و بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید. همچنین، تف کردن شدید، سیگار کشیدن و استفاده از نی می تواند فرآیند تشکیل لخته خون را مختل کند، بنابراین بهتر است از این رفتارها اجتناب کنید.
مدیریت درد
درد پس از جراحی ایمپلنت یکی از عوارض رایج است که معمولاً با مسکن های تجویز شده توسط دندانپزشک کنترل می شود. ایبوپروفن و داروهای ادویل و الیو از جمله مسکن های متداول هستند، اما مطالعات نشان می دهد که این داروها ممکن است در فرایند جوش خوردن استخوان با ایمپلنت اختلال ایجاد کنند. برای مدیریت مؤثر درد، مصرف استامینوفن (تیلنول) توصیه می شود.
بهتر است اولین دوز را قبل از از بین رفتن بی حسی یا زمانی که احساس درد می کنید، مصرف کنید. همیشه دستورالعمل های روی بسته بندی و توصیه های پزشک را دنبال کنید. قانون کلی این است که مسکن ها نباید بیشتر از هر 6 ساعت یک بار استفاده شوند، مگر اینکه پزشک دوز دیگری را مشخص کرده باشد.
کاهش تورم و کبودی
تورم و کبودی صورت و لثه ها معمولاً در روز پس از جراحی ظاهر می شود. در لیفت سینوس، کبودی ممکن است اطراف بینی و چشم ها را تحت تأثیر قرار دهد. تغییر رنگ در این نواحی طی ۲ تا ۳ روز پس از جراحی به اوج می رسد و به طور طبیعی از بین می رود. اگر تورم باعث ناراحتی شما شد، می توانید یک کیسه یخ را نزدیک ترین نقطه به ناحیه متورم روی صورت قرار دهید. یخ را برای مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه نگه دارید، سپس به استراحت بپردازید و این کار را تا ۴۸ ساعت پس از جراحی تکرار کنید.
استفاده از برخی داروهای ضدالتهاب بدون نسخه نیز می تواند کمک کننده باشد، اما باید با احتیاط مصرف شوند؛ زیرا ممکن است روند بهبودی را کند کنند. سایر اقدامات مراقبتی پس از ایمپلنت دندان شامل پرهیز از مصرف نمک، هیدراته نگه داشتن بدن و خوابیدن در حالت نیمه نشسته است. اگر قصد دارید به حالت درازکش بخوابید، توصیه می شود ۲ تا ۳ بالش زیر سر خود قرار دهید.
رعایت بهداشت دهان و دندان
در دوران بهبودی پس از ایمپلنت، حفظ بهداشت دهان و دندان اهمیت زیادی دارد. بافت های نرم اطراف ایمپلنت نیازمند محیطی تمیز برای ترمیم هستند؛ زیرا عفونت ها اصلی ترین دلیل شکست ایمپلنت محسوب می شوند. دندان های خود را از شب بعد از جراحی طبق معمول مسواک بزنید، اما از تماس مستقیم با ناحیه ایمپلنت خودداری کنید. پس از هر وعده غذایی، دهان خود را با محلول آب گرم و یک قاشق چایخوری نمک شستشو دهید تا باقی مانده های غذا حذف شوند. این روند را به مدت یک هفته ادامه دهید و سپس می توانید از دهانشویه کلرهگزیدین استفاده کنید.
برای چند روز اول، از نخ دندان و مسواک برقی اجتناب کنید. به جای آن، از مسواک سنتی یا برس مخصوص تمیز کردن ایمپلنت که توسط متخصص به شما توصیه شده است، استفاده کنید. در بلند مدت، رعایت منظم بهداشت دهان شامل مسواک زدن، شستشوی دهان و استفاده از نخ دندان، ضروری است. اگر چه ایمپلنت ها دچار پوسیدگی نمی شوند، اما بافت های نرم اطراف آن ها ممکن است عفونی شوند. همچنین، مراجعه منظم به دندانپزشک برای معاینه یکی از مهم ترین اقداماتی است که می توانید انجام دهید. این معاینات کمک می کنند تا عفونت ها پیش از ایجاد مشکلات جدی شناسایی و درمان شوند.
رعایت رژیم غذایی مناسب
در صورتی که تمام دندان های شما ایمپلنت نشدند، سعی کنید غذاها را با سمتی که دندان های طبیعی دارید بجوید. حداقل یک هفته پس از جراحی از مصرف غذاها و نوشیدنی های گرم خودداری کنید. همچنین، مراقب باشید مایعات مستقیماً با محل جراحی تماس پیدا نکنند، اما محیط آن را مرطوب نگه دارید. بهترین حالت این است که روزانه بین ۱۷۰ تا ۲۲۰ گرم آب بنوشید. به هیچ وجه از نی برای نوشیدن استفاده نکنید.
یکی از مهم ترین نکات در مراقبت های ایمپلنت این است که از خوردن غذاهای سفت و ترد پرهیز کنید. تا زمانی که علائم پس از جراحی برطرف نشدند، از غذاهای نرم استفاده کنید. همچنین، به خاطر داشته باشید که رژیم غذایی شما باید حاوی مواد مغذی کافی باشد تا به بدن شما کمک کند در طول دوره بهبودی قوی و سالم باقی بماند.
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق مراقبت های لازم پس از جراحی ایمپلنت دندان ها را ذکر کردیم. ولی لازم است بدانید که مهمترین اقدام، مراجعه به موقع به متخصص است. ممکن است لازم باشد ۱۴ روز پس از جراحی برای کشیدن بخیه ها به متخصص ایمپلنت مراجعه کنید. برخی از مشکلات و عوارض پس از ایمپلنت ممکن است به مرور زمان برطرف شوند، این به معنای نادیده گرفتن معاینات منظم نیست. دندانپزشک باید روند بهبودی را ارزیابی کرده و اطمینان حاصل کند که همه چیز به خوبی پیش می رود و در صورت نیاز توصیه های لازم را ارائه دهد. شما می توانید روند درمان و بهبودی خود را تحت نظر متخصصان با تجربه در کلینیک دندانپزشکی صدف بگذرانید.